Mostly asked HR Interview questions with suitable Answer



Below are few HR interview questions those asked generally in all Companies or MBA Admission Interviews. We have provided suitable explanation for your best answer for each questions. After reading we hope you will be able to make best answer that will be suitable for you.

Question 1-Tell us about yourself.

Answer: What you should tell:

Your best qualities,

Personal successes,

Education,

Aspirations,

Motivations and

One or two favorite hobbies

For Ex : This is Arvind from Meerut,U.P.I have done engineering in Computer Science & Engineering from Meerut Institute of Engineering & Technology. I am technically strong in C,Java.My favorite subject is Operating System. My strength is my positive attitude and hard working nature.

 

Question 2-Tell me about your family background.

Answer: Divide your answer into two components :

1. Profession of your parents

2. Their influence on your personality

Always be positive about your family background

Question 3-What are your strengths and weaknesses?
Answer: Identify at least your five strength and weaknesses that you can substantiate using some instances from your life. State weaknesses briefly and revert conversation to a positive note as soon as possible.

For Ex : My weakness is that when I get any interesting work I forget all surrounding

How convert this as positive: I will share my work with my colleagues.

Question 4-What are your short-term and long-term goals and objectives?

Answer: Identify your vision, which is a picture you have about your professional career in a distant future. Once you have vision then identify some intermediate steps that you must climb to your vision.

Question 5-Tell me about some of your recent goals and what you did to achieve them.

Answer: Make your answer below :

1. When did you identify this to be your goal and when did you start working on the goal.

2. Why did you identify this to be your goal?

3. What did you do to achieve the goal?

4. How long did it take to achieve your goal?

Question 6-What are your hobbies?

Answer: Be honest in indicating your hobbies. You must have an up-to-date knowledge about the technicalities, latest development, famous personalities and rules and regulations related to your hobbies.

Remember your hobby is a mirror of your personality.

Question 7-What are your great achievements?

Answer: Identify some recent accomplishment in academics,sports,cultural activites,societal contribution or any other realm of life.

Question 8-Why should we select you?

Answer: Highlight your strengths that are relevant to the position for which you are being interviewed.

Question 9-Why do you want to join our company?

Answer: The interviewer is expecting to know the advantages of joining this particular institute/company over others. You must research the institute/company well so as to identify at least one or two of its specific strengths.

Question 10-What would you say is the most important thing you have learnt in your college?

Answer: Identify your positive qualities associated with your youth : a greater degree of participation in college activities,inceased independence, active work, self-governance etc.

Question 11-What have been your greatest challenges?

Answer: Explain any situations related to yourself, your family, your college, your work or the society you are part.


Question 12-How would you describe your ideal job?

Answer: Describe your ideal job in terms of industry,firm types,function,location,responsibilities and the skills enhancement you expect while doing it.

Question 13-Who is your role model and why?

Answer: Identify a person, either in private or public life, who has had a major impact on you.

Identify the qualities that you like in your role model and the efforts you are making to acquire these qualities.

This entry was posted in Conversation Skills, Freshers, HR Round Questions, Interview Help and tagged , , . Bookmark the permalink.

10 Responses to Mostly asked HR Interview questions with suitable Answer

  1. me says:

    thanks sr ..bt plz send latest placement papers of DELL COMPANY..on my email id
    plz do it as soon as posible

  2. sir/madam,
    The HR question which is specifed above is best but it would be stil more good if it would be explained with much more examples.

    Thank you.

  3. sethu says:

    please send the aptitude questions and the technical ques to me sir ….please send it as soon as possible

  4. vidhya says:

    hai….. sir pls send the aptitude and technical ques fa wipro and infosys pls sir

  5. shanjeev says:

    i want recent DELL interview q&a for software engineering freshers job. can u please help me.

  6. jyothi says:

    hello sir,
    Thanx 4 giving answers
    it wil be so help[ful 4 us

  7. jyothi says:

    hi sir,
    these answers r good, still i want little more elaborated answers

  8. akanksha says:

    sir, the above answers are quite good, bt i need more exzmples for each question

  9. priyanka dadwal says:

    sir/madam
    please send me the latest question paper for interview for mba’s

  10. priyanka dadwal says:

    I want latest question paper of dell company….for interview of mba’s

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>