TCS Placement papers 2011 with answers

Company Name: TCS
Type: Fresher, Job Interview.

Ques 1: There are two water tanks A and B, A is much smaller than B. While water fills at the rate of 1 liter every hour in A, it gets filled up like, 10, 20, 40,80, 160…..in tank B. 1/8 th of the tank B is filled in 22 hours. What is the time to fill the tank fully?
a) 26
(b)
25
(c)
5
(d)
27
Ans: 22+log 2 base 8=22+4=26
Note: The question arise more than 1 time.

Ques 2: A sheet of paper has statements numbered from 1 to 70. For all values of n from 1 to 70. Statement n says ‘At least n of the statements on this sheet are false.’ Which statements are true and which are false?
(a) The even numbered statements are true and the odd numbered are false.
(b) The odd numbered statements are true and the even numbered are false.
(c) The first 35 statements are true and the last 35 are false.
(d) The first 35 statements are false and the last 35 are false.
Ans. c
Note: For this type of Questions, follow this:
–At least- I’st half are true, Last half are false
–Exactly- Last second one is true or (N-1)th Statement is true
–Almost- All are true.

Ques 3: Unnecessary data. A lady has fine gloves and hats in her closet- 18 blue- 32 red , 10 white , 25 yellow, 55 purple, 30 orange. The lights are out and it is totally dark in spite of the darkness. She can make out the difference between a hat and a glove. She takes out an item out of the closet only if she is sure that if it is a glove. How many gloves must she take out to make sure she has a pair of each color of blue, red, yellow?
(a) 59
(b) 8
(c) 50
(d) 42
Ans: a(32+25+2)
Note: For this type of questions:
Bigger+Middle+1 (Suppose 18, 32, 25 =32+25+1), If you do not find answer in options, choose the one closer those the answer you got.

Ques4: The IT giant Tirnop has recently crossed a head count of 150000 and earnings of $7 billion. As one of the forerunners in the technology front, Tirnop continues to lead the way in products and services in India. At Tirnop, all programmers are equal in every respect. They receive identical salaries and also write code at the same rate. Suppose 12 such programmers take 12 minutes to write 12 lines of code in total. How long will it take 72 programmers to write 72 lines of code in total?
For this type question you should follow d step of basic math that will helpful you get enough time from  that.
12 prog 12 line 12 min
1 prog 12 line 12*12
1 1 12*12/12
72 1 12*12/(12*72)
72 72 12*12*72/(12*72)
Ans:12
Note: This question appears 3 times in our question but app is different please follow basic rule think it it is very very easy.

Ques 5: 12 people {a1, a2, …, a12} meet and shake hands in a circular fashion. In other words, there are totally 36 handshakes involving the pairs, {a1, a2}, {a2, a3}, …, {a11, a12}, {a12, a1}. Then size of the smallest set of people such that the rest have shaken hands with at least one person in the set is
(a) 12
(b) 4
(c) 18
(d) 11
Ans. B (N/3)

Ques 6: 10 suspects are rounded by the police and questioned about a bank robbery. Only one of them is guilty. The suspects are made to stand in a line and each person declares that the person next to him on his right is guilty. The rightmost person is not questioned. Which of the following possibilities are true?
A. All suspects are lying.
B. leftmost suspect is innocent.
C. leftmost suspect is guilty
(a) A only
(b) A or C
(c) A or B
(d) B only
Ans. c
Note: Remember it I don’t know the logic

Ques 7: Alok and Bhanu play the following min-max game. Given the expression N = 15 + X*(Y – Z) Where X, Y and Z are variables representing single digits (0 to 9), Alok would like to maximize N while Bhanu would like to minimize it. Towards this end, Alok chooses a single digit number and Bhanu substitutes this for a variable of her choice (X, Y or Z). Alok then chooses the next value and Bhanu, the variable to substitute the value. Finally Alok proposes the value for the remaining variable. Assuming both play to their optimal strategies, the value of N at the end of the game would be?
Ans. 15+18 =33
Note: For this type of questions:
x+y-z=11
x-y-z=2
x*(y+z)=18

Ques 8: How many four digit numbers can be formed using the digits 1, 2, 3, 4, 5 (but with repetition) that are divisible by 4? Can you help Alok find the answer?
(a) 100
(b) 125
(c) 75
(d) 85
Ans:. 5^n-1= 5^4-1=125, n= no of digits

That was some question that I have attend. do follow previous papers.. that will really helpful. I have attend 29 in about 45 min, the others was tricky I did not attend those afraid of negative marking. At 5PM they announced all the results. I m selected. hope this will help you friends
Thank u.

 

This entry was posted in Freshers, Placement Papers, TCS and tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to TCS Placement papers 2011 with answers

  1. Himanshu Singh says:

    Hi Gaurav, I think answer of the question-1 will 25…if no then can u pls give me some more explanation abt it???

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>